25 de juny del 2015

Fi de curs!

Hem arribat a final de curs. Què ràpid ens ha passat i què grans heu tornat! Aquesta és la darrera entrada que faré al blog així que és el moment de desitjar-vos que passeu un bon estiu. Bones vacances i ens veim en setembre! 






24 de juny del 2015

Festa d'aigua

Aquí teniu algunes fotos de la festa d'aigua. Què bé ens ho vàrem passar!

18 de juny del 2015

Feim de mestres

I és que el millor és quan ho expliquen els propis infants. Quantes coses s'aprenen! Si vols accedir a alguns dels treballs, clica als enllaços que surten al final.


Treball sobre la Densitat (Marta y Lucía)
Treball sobre la Torre Eiffel (Lluc)
Treball sobre el Big Ben (Miquel i Alexandre)

17 de juny del 2015

Com funciona el meu vaixell


N'Àlex ens ha mostrat com fer funcionar un vaixell de manera molt senzilla i amb materials molt fàcils d'aconseguir. Mirau!

Com funciona un volcà

Avui en Joan ens ha duit aquesta maqueta d'un volcà. Mirau què bé els ho ha explicat als nins i les nines de la classe de 5 anys!

16 de juny del 2015

Banderoles dels bons desitjos


Una antiga tradició tibetana són les banderoles de pregàries que donen bona sort i prosperitat a qui les contempla. Les banderoles són rectangulars, de cinc colors, i es pengen ordenadament en una corda subjecta a punts elevats per tal que el vent s'emporti els bons desitjos i les peticions a tot el món.

A classe de Valors ens hem animat a expressar els nostres bons desitjos per als nins i les nines del Nepal. Sobre paper de xarol hem escrit els nostres bons desitjos i hem penjat les banderoles a la classe, vora les finestres, perquè el vent pugui fer arribar les nostres peticions fins al Nepal.


Després dels dos grans terratrèmols soferts durant el mes de maig, els nins de Nepal i les seves famílies necessiten de la nostra solidaritat i per això, a més, hem fet una recol.lecta a la classe amb petites aportacions que avui hem dipositat en un dels comptes bancaris que figuren a la pàgina d'Unicef


La nostra aportació de 51,50 € pot servir, per exemple, per poder enviar 2 kits de primers auxilis, imprescindibles per salvar la vida dels nins ferits en una emergència com aquesta.

Per ajudar a entendre als nins què és un terratrèmol, quines conseqüències té per a les persones i com es veuen afectats els seus drets més elementals, enredate.org ha elaborat uns quadernets d'activitats adreçats a alumnes d'infantil, primària i secundària. Aquí teniu els enllaços a alguns dels treballs que han realitzat els alumnes de cinquè de CP Cas Capiscol:




4 de juny del 2015

La conquesta i la colonització d'Amèrica

Magnífica presentació dels Inques, una de les grans civilitzacions de l'Amèrica precolombina. Gràcies, Lluc!

30 de maig del 2015

Energies renovables

Per què són necessàries?




Què són?

Què és la biomassa?



Documental: Una casa eficient



Gràcies a na Marta que ens ha enviat el vídeo de la biomassa!

15 de maig del 2015

Com funcionen els molins

L'avi d'en Lluc, en Raimon, ens ha vengut a explicar avui com funcionen els molins. Mirau quin molí més maco que han construït tots dos junts!


Si voleu tenir més informació sobre els molins mallorquins, aquí us deixo dos enllaços:

Els molins. Elements de Patrimoni Historicoindustrial
El molí d'en Garleta. Els molins mallorquins

14 de maig del 2015

Primers projectes amb Scratch

Aquí teniu els primers resultats dels tallers amb Scratch. Senzillament, genials! Clicau sobre la bandera verda...

El primer projecte és d'en Miquel i n'Àlex:



El segon projecte és d'en Javi i en Jaime:

12 de maig del 2015

Experiències amb la densitat i la flotabilitat

La densitat d'un cos es calcula dividint la seva massa entre el volun que ocupa. Per exemple, un centímetre cúbic d'aigua té una massa d'un gram. Per tant, la densitat de l'aigua és d'un gram per centímetre cúbic (1g/cm3).

La densitat està relacionada amb la flotabilitat. Els cossos amb una densitat menor que la de l'aigua suren en l'aigua. En canvi, si la seva densitat és més gran, s'hi enfonsen. 

L'oli d'oliva té una densitat de 0,92 g/cm3. Això vol dir que si barregem oli i aigua, l'oli surarà sobre l'aigua produint l'efecte que alguns de vosaltres heu experimentat a casa. Na Lucía ens ha enviat les imatges del seu experiment. Aquí les teniu. Gràcies!

Ens podem demanar com és possible que surin els vaixells d'acer o com és possible que un submarí es pugui enfonsar dins l'aigua i després surar. És així perquè el que importa és la densitat del vaixell complet. Com què el vaixell és buit, conté molt d'aire i la seva massa és molt menor que la que tendria si fos massís. 

En el cas dels submarins, aquests tenen uns dipòsits que es poden emplenar amb aire o amb aigua. Si els dipòsits estan plens d'aigua, pesen més que si estan plens d'aire. Per tant, quan volem que els submarins s'enfonsin, s'umplen els dipòsits amb aigua i si volen que surin, s'umplen d'aire fent sortir l'aigua. En el següent vídeo podeu veure un experiment molt senzill que també podeu fer a casa. A veure si us animau!


7 de maig del 2015

Ciència per a tothom UIB 2015

http://seras.uib.cat/ciencia/

Aquesta activitat neix de la inquietud del professorat de la Universitat de les Illes Balears per fomentar les vocacions científiques entre els joves. 

Entre les activitats de què podreu gaudir hi haurà experiments de ciència relacionats amb la química, la física, la biologia, la geologia, la bioquímica, les matemàtiques, la informàtica i la tecnologia. Les activitats estan orientades a diferents nivells educatius. Són els propis estudiants universitaris els encarregats de dur a terme les demostracions i explicacions durant la fira.

Dies 7 i 8 de maig de 8.30 a 18.30h i Dia 9 de maig de 9.30 a 13.30h

Per a més informació, consultau l'enllaç


Eix cronològic (II)

Aquests són alguns dels eixos cronològics elaborats pels alumnes de 5è. Fantàstics!


4 de maig del 2015

La matèria i les seves propietats

Amb aquest vídeo repassarem els canvis d'estat de l'aigua.

30 d’abril del 2015

Scratch

Scratch és un projecte educatiu de llenguatge de programació lliure (només cal enregistrar-se). Està basat en el llenguatge de programació LOGO i serveix per a aprendre a programar a través del joc i l'experimentació i introduir així el pensament computacional. 

Amb Scratch podem crear històries interactives, jocs, animacions... Permet compartir els projectes amb els altres usuaris de manera online. El programa ofereix elements com fons, efectes de so, diàlegs i animacions, entre altres. També permet inserir personatges i objectes amb els quals podrem realitzar una sèrie d'accions com moure'ls, fer-los parlar, canviar-los de disfressa o de posició, etc. mitjançant uns comandaments que simplifiquen la tasca de programació.

Aquesta és la pàgina web d'Scratch


28 d’abril del 2015

Eix cronològic

Per poder conèixer el passat és imprescindible ordenar els fets. Els fets més recents s'expressen sempre amb la data: el dia, el mes i l'any. En canvi, els fets més llunyans els datem en segles o en mil.lenis, perquè a mesura que ens allunyem en el temps, ens és més difícil conèixer exactament el dia o l'any en què van passar uns fets determinats.

L'eix cronològic o línia de temps s'utilitza per mostrar els esdeveniments al llarg d'un període de temps. Hi ha diferents maneres de fer les línies de temps. Aquí teniu alguns exemples:





Per a la propera setmana, haureu de construir el vostre propi eix cronològic amb les cinc etapes o edats de la Història. Disposau d'un foli quadriculat i heu de dibuixar una línia del temps a la part central (col.locant el foli en sentit horitzontal). Haureu de distribuir l'espai de manera que situeu les cinc etapes: Prehistòria (Paleolític, Neolític i Edat dels Metalls), Edat Antiga (els grans imperis: Egipte, Grècia, Roma), Edat Mitjana, Edat Moderna i Edat Contemporània. Cal que fixeu l'inici i final de cada etapa amb la data i l'esdeveniment principal que l'ha marcat. Consultau el llibre p.102 i 103. Podeu il.lustrar cada una de les etapes amb un dibuix o imatge representativa.

Fonts: 
      

25 d’abril del 2015

Les persones i el medi ambient

http://ca.balearsnatura.com/home/

Aquesta és la unitat 10 del tema de naturals. Heu de preparar una redacció on haureu d'exposar la vostra opinió sobre alguns dels punts treballats en aquest tema. Us record quin són:

- Les persones modificam el medi ambient. 
A mesura que la població humana i els mitjans tècnics de què disposam han augmentat, la nostra influència sobre el medi ambien també ha anat creixent. Quin és l'efecte que tenen les nostres accions sobre el medi ambient: contaminació, desforestació, desertificació, extinció d'éssers vius.

- La conservació del medi ambient. Responsabilitats dels ciutadans. 
Tots els ciutadans, en la nostra vida quotidiana, podem comportar-nos d'una forma respectuosa amb el medi ambient seguint algunes normes de comportament: reciclar els residus, estalviar energia, estalviar aigua, respectar la naturalesa. També podeu parlar dels espais protegits de les Illes Balears.

Podeu consultar la informació del llibre i també dels següents enllaços:


El treball s'haurà de lliurar dimarts 28 a la tutora.

20 d’abril del 2015

19 d’abril del 2015

Viatge d'estudis La Cerdanya i Port Aventura

Aquí teniu les imatges que ens van arribant dels nostres companys de 5è i 6è. S'ho estan passant genial!!!

18 d’abril del 2015

Taller amb l'escriptora i il.lustradora Marga Roig

Tot un plaer haver comptat amb na Marga per tancar el projecte: Elles i l'Art. Dones il.lustradores que hem duit a terme els alumnes de 5è de primària al CP Cas Capiscol.


Article sobre la presentació del llibre: Mis amigos (y otros cuentos)
Podeu seguir na Marga a través de la seva pàgina al Facebook: Los cuentos de Marga Roig

4 d’abril del 2015

Setmana Cultural


Composició imatges CANVA

2 d’abril del 2015

La Unió Europea: Presentació

Després del treball realitzat a classe,  aquí teniu la Presentació conjunta. Enhorabona!!!

25 de març del 2015

Il.lustradores

Sens dubte, el món de la il.lustració, està ple de noms femenins. Il.lustradores que ens transporten a un univers propi i fascinant. Aquí teniu una petita mostra d'aquestes dones il.lustradores perquè gaudiu del seu treball. Podeu accedir a les seves webs o treballs clicant sobre els enllaços que apareixen davall de cada una de les imatges. La selecció s'ha fet per tal de presentar estils molt diferents, des del món del conte infantil, la il.lustració europea, el manga, el còmic o les superheroïnes de Marvel.










20 de març del 2015

Xarxes alimentàries

Aquí teniu un vídeo i una activitat sobre Xarxes alimentàries.

L'Aviva està elaborant una xarxa alimentària per estudiar com es traspassa l'energia a través de l'ecosistema africà i ha demanat a en Martin i a en Chris que siguin els conillets d'Índies d'un joc que ha batejat amb el nom de "Furor alimentari". Es tracta d'anar menjant fins a arribar als animals més grossos. Però començarem sent una fulla d'herba!

Clica sobre la imatge per anar al vídeo:


Activitat: Arrossega els éssers vius per completar la xarxa alimentària. Clica sobre la imatge per anar a l'activitat:


11 de març del 2015

Rébecca Dautremer

En aquest vídeo es pot veure a Rébecca Dautremer il.lustrant una de les imatges del llibre Alice au Pays des Merveilles. Actualment, Rébecca és considerada una de les millors il.lustradores del món.



D'entre els llibres il.lustrats per Rébecca, destacam:

- Enamorats, 2003
- Princeses oblidades o desconegudes, 2004
- Cyrano, 2005
- Elvis, 2008
- Nat i el secret de l'Esperança, 2010
- El petit teatre de Rébecca, 2012
- Alícia al país de les meravelles, 2012
- Seda, 2013
- Una biblia, 2014

9 de març del 2015

Taller d'Il.lustració Digital amb Eva Barceló

Avui hem fet un taller d'Il.lustració Digital amb Eva Barceló i hem après a utilitzar aquesta eina:


Aquí teniu algunes de les produccions que hem realitzat. Xules, veritat?







8 de març del 2015

Dia de la dona

 imatge Rebecca Dautremer, Princeses oblidades o desconegudes
Disseny realitzat amb CANVA

4 de març del 2015

La Unió Europea

Demà començam el tema Europa i la Unió Europea. Cada un de vosaltres farà una presentació del país que us ha tocat en el sorteig que hem fet avui. Per cercar la informació, clicareu sobre els següents enllaços (clicau damunt les imatges):

http://europa.eu/kids-corner/countries/flash/index_es.htmhttp://europa.eu/about-eu/countries/index_es.htm


La presentació constarà de 5 diapositives. Aquest és el guió que heu de seguir:

* Diapositiva 1: Nom del país i de l'autor del treball
* Diapositiva 2: Situació del país dins Europa
* Diapositiva 3: Dades d'interès (capital, superfície, població, llengües oficials, moneda)
* Diapositives 4 i 5: Triar algunes curiositats sobre el país. Podeu incloure alguna imatge o vídeo.

Si voleu saber més sobre la Unió Europea o sobre els països membres, aquí teniu molts jocs i passatemps (clicau sobre la imatge):

http://europa.eu/kids-corner/index_es.htm

28 de febrer del 2015

Aproximacions amb nombres decimals

Aquí teniu una presentació que us explica com aproximar nombres decimals a la unitat, a la dècima, a la centèsima i a la mil.lèsima. Al final de la presentació teniu també la solució a l'exercici 1 de la pàgina 114. Esper que us ajudi una mica més!


24 de febrer del 2015

Hàbits saludables

Aquests són alguns dels magnífics treballs que s'han presentat a classe de naturals. Molt bona feina!!!









L'exercici físic (Yasmine)

I els treballs de Denisa i Marta sobre cartolina. Enhorabona!!!
 




19 de febrer del 2015

Giuseppe Verdi

Activitat per conèixer aspectes de la vida i l'obra del compositor Giuseppe Verdi.

Clicau sobre la imatge per anar a l'activitat (i llavors sobre engega l'applet):

http://clic.xtec.cat/db/act_ca.jsp?id=2071


16 de febrer del 2015

Taller de caricatures amb Cristina Torbellina

Avui hem fet un taller de caricatures amb na Cristina Torbellina. Hem après que la caricatura és una representació exagerada de personatges o fets amb la finalitat de transmetre o ridiculitzar missatges o idees. Per fer una caricatura cal mirar, mirar i mirar, observar els detalls i veure el que fa únic i diferent de la persona caricaturitzada.


13 de febrer del 2015

Superherois!!!




9 de febrer del 2015

Setmana de Carnaval

Iniciam la setmana de Carnaval amb el cartell de la nostra classe.


31 de gener del 2015

Taller de còmic amb Beatriz Colom

Manga, Còmic americà, Còmic europeu... Hem creat personatges de còmic amb Beatriz Colom i aquí teniu alguns resultats. Ens ho hem passat genial!!!

27 de gener del 2015

Biosphere II

A la dècada dels noranta del segle passat es va posar en marxa l'experiment Biosphere II. Aquest ambiciós projecte va consistir a aïllar un grup de persones i una gran varietat de plantes dins d'una estructura de vidre tancada hermèticament. Aquest gran laboratori pretenia simular l'interior d'una estació espacial on cap ésser viu de l'interior podia tenir contacte amb l'exterior.

Jane Poynter fou una de les vuit persones que entrà a viure a Biosphere II. En el següent vídeo ens conta la seva experiència.


26 de gener del 2015

Cercle de percussió

Mirau que bé ens ho hem passat avui fent música tots plegats!



21 de gener del 2015

L'esforç

A classe de Valors hem parlat sobre els hàbits de treball i l'esforç. Tothom pot arribar a progressar i aconseguir allò que desitja si lluita, treballa i no es deixa influenciar per les aparences o per allò que diran.

Hem vist i comentat dos vídeos. El primer, sobre la faula de la Llebre i la tortuga. El segon és, a més, una lliçó de vida. Aquí us el deixo com a exemple de què a vegades l'esforç no és suficient per assolir l'èxit. En ocasions, demostrar l'esforç implica també saber aixecar-se davant l'adversitat.


14 de gener del 2015

Formulari de Naturals

Aquí teniu 25 preguntes que repassen els continguts dels 5 primers temes de Naturals. Treballareu en grups de 4-5 persones. Teniu 25 minuts per respondre i enviar les respostes! Podeu consultar el llibre.

Atenció! No cliqueu a Enviar fins que no esteu segurs que heu acabat. Cal respondre totes les preguntes.

Enllaç al Formulari

I aquí les puntuacions obtingudes!

Grup 1 (Miquel, Lluc, Alejandro, Jaime): 23 punts
Grup 2 (Andrea, Sergi, Arantxa, Héctor, Luismi): 23 punts
Grup 3 (Denisa, Mateo, Lucía, Frank, Sergio): 18 punts
Grup 4 (Yasmine, Javi, Alexandre, Jose C.): 24 punts
Grup 5 (Awal, María, Ainara, Miguel A.): 23 punts
Grup 6 (Ana, Marta, Dani, Joan): 18 punts

 

7 de gener del 2015

Història dels instruments de navegació. De l'astrolabi al GPS

L'anomenada navegació d'"altura", és a dir, navegació feta per altamar, no hagués estat possible sense dos instruments: la brúixola i l'astrolabi. Aquests dos instruments varen permetre als mariners orientar-se millor, conèixer la seva posició a la mar, el rumb a seguir i el temps que tardarien a completar el seu viatge.

Vegem dos vídeos que ens expliquen el funcionament de tot dos instruments:
 





El rellotge marítim dissenyat per John Harrison va permetre resoldre el problema marítim d'orientació est-oest. Clicant sobre la imatge, obtindreu més informació.

http://www.xatakaciencia.com/otros/john-harrison-y-el-problema-de-la-longitud

El desenvolupament tecnològic actual ens ha permès substituir aquests instruments pel GPS (Sistema de Posicionament Global) que determina amb gran exactitud la posició geogràfica en gairebé qualsevol lloc de la Terra. En el següent vídeo veurem breument com funciona:



Des de fa uns anys a tot el món es juga al Geocaching, un joc d'alta tecnologia per a localitzar tresors o caches amagats a l'aire lliure pels propis jugadors. Per tal de trobar-los cal descarregar-se una aplicació gratuïta que utilitza el GPS integrat en el propi mòbil. Segons la seva plana web, hi ha 107 geocaches (geoamagatalls) prop de Palma!