La densitat d'un cos es calcula dividint la seva massa entre el volun que ocupa. Per exemple, un centímetre cúbic d'aigua té una massa d'un gram. Per tant, la densitat de l'aigua és d'un gram per centímetre cúbic (1g/cm3).
La densitat està relacionada amb la flotabilitat. Els cossos amb una densitat menor que la de l'aigua suren en l'aigua. En canvi, si la seva densitat és més gran, s'hi enfonsen.
L'oli d'oliva té una densitat de 0,92 g/cm3. Això vol dir que si barregem oli i aigua, l'oli surarà sobre l'aigua produint l'efecte que alguns de vosaltres heu experimentat a casa. Na Lucía ens ha enviat les imatges del seu experiment. Aquí les teniu. Gràcies!
Ens podem demanar com és possible que surin els vaixells d'acer o com és possible que un submarí es pugui enfonsar dins l'aigua i després surar. És així perquè el que importa és la densitat del vaixell complet. Com què el vaixell és buit, conté molt d'aire i la seva massa és molt menor que la que tendria si fos massís.
En el cas dels submarins, aquests tenen uns dipòsits que es poden emplenar amb aire o amb aigua. Si els dipòsits estan plens d'aigua, pesen més que si estan plens d'aire. Per tant, quan volem que els submarins s'enfonsin, s'umplen els dipòsits amb aigua i si volen que surin, s'umplen d'aire fent sortir l'aigua. En el següent vídeo podeu veure un experiment molt senzill que també podeu fer a casa. A veure si us animau!
Aquesta activitat neix de la inquietud del professorat de la Universitat de les Illes Balears per fomentar les vocacions científiques entre els joves.
Entre les activitats de què podreu gaudir hi haurà experiments de ciència relacionats amb la química, la física, la biologia, la geologia, la bioquímica, les matemàtiques, la informàtica i la tecnologia. Les activitats estan orientades a diferents nivells educatius. Són els propis estudiants universitaris els encarregats de dur a terme les demostracions i explicacions durant la fira.
Dies 7 i 8 de maig de 8.30 a 18.30h i Dia 9 de maig de 9.30 a 13.30h